Výprava za vínem a italskou gastronomií


  03. 07. 2024 - 07. 07. 2024

15960 Kč

REZERVOVAT


Informace

1. den

středa 03.07.2024
Odjezd
Odjíždíme ve večerních hodinách z Prahy, na tento den tedy nebudete potřebovat dovolenou. Z Prahy budeme pokračovat na Plzeň a Rozvadov. Pak už zamhouříme oči a čeká nás noční přejezd Německa.
 

2. den

čtvrtek 04.07.2024
Trento, pizza, víno a trhy
Po zhruba 9 hodinách se probudíme do všední reality italského života. Čeká nás krátká prohlídka historického centra hlavního města regionu Trenta. Poté si už každý individuálně posnídá v místních kavárnách a vyrazí na prohlídku trhů. Právě každý čtvrtek se v Trentu konají tradiční trhy, tedy něco, co už u nás není zcela běžné. Poté se všichni přesuneme autobusem za prvním gastronomickým zážitkem. Čím jiným v Itálii začít než pizzou. A ne ledajakou. Navštívíme Pizzerii La Rocca, která je umístěna v bývalé zbrojnici z roku 1200 a místní kuchař Antonio Sacco obdržel 1. místo v Pizza world cup (2011). Peče vyhlášenou neapolskou pizzu v peci na dřevo (výběr viz níže). Věříme, že jeho kulinářské umění vás nadchne stejně jako nás. K pizze v Itálii neodmyslitelně patří víno, a to samozřejmě nebude chybět. V ceně budete mít sklenici rozlévaného vína a vodu. Nasycení doslova světovým pokrmem se vydáme prozkoumat nedaleký hrad Beseno, který je nejrozlehlejší pevností v oblasti Tridentska a působí opravdu majestátně, stejně jako výhledy z hradeb do okolních údolí. Následovat bude ubytování a krátký odpočinek před večerním programem. Ještě totiž nekončíme, čekají vás další pochoutky.

Vydáme se nejdříve na prohlídku rodinného vinařství Grigoletti, kde se vínu věnují už 5 generací. Ochutnáme zde 4 vzorky včetně vína Marzemino rubínové barvy, které obdivoval už Mozart a opěvuje jej i v opeře Don Giovanni. Následovat bude večeře v restauraci, která zpracovává výhradně lokální suroviny. Ochutnáte hlavní chod - těstoviny polocelozrné tagliatelle s výběrem omáček (viz níže), štrůdl a k tomu kávu s místní pražírny, která je nejstarší v Itálii. Dále rozlévané víno a minerální vodu. Po večeři budeme ještě moci nahlédnout do výrobny těstovin. Zakončení prvního dne, jak se patří.

INFORMACE K MENU
K obědu bude výběr z těchto pizz:
-pizza s hříbky a se špekem
-diavola
-rucolina (cherry rajčátka s rukolou)
-formaggi (sýrová)
-margherita

K večeři jako hlavní chod budou těstoviny tagliatelle s výběrem těchto omáček
-zvěřinové ragů s hříbky
-boloňské ragů
-vegetariánské ragů z grilované zeleniny
a k tomu strouhaný sýr Grana Padano
 

3. den

pátek 05.07.2024
Lehká turistika, horská farma a koupání v jezeře
Po snídani se vypravíme do hor. Abychom spálili všechny pochutiny předchozího dne, připravili jsme pro vás lehkou turistickou procházku - cca 1,5 hodiny. Malebná krajina v podhůří Alp nás bude bavit! S chutí pak dorazíme na horskou farmu, kterou si prohlédneme a dáme si lehké občerstvení ve formě obloženého prkénka (sýry a uzeniny z domácí produkce)  s čerstvým pečivem a k tomu domácí koláč s marmeládou a kávou z moka konvičky. Zakončíme to jak jinak než vínem. To vše pro nás s láskou připraví Ferruccio, majitel farmy. Budeme pokračovat v odlehčeném rytmu dnešního dne a vydáme se k jezeru Caldonazzo, kde si zaplaveme a zrelaxujeme. Na večer nás čeká lokální restaurace. Tam si pochutnáme na tradičních horských tridentských pokrmech doprovázených vínem, vodou a kávou. A kdo by dnes ještě neměl dost, může večer prozkoumat podniky v okolí našeho hotelu.
 

4. den

sobota 06.07.2024
Vodopády a Lago di Garda
Dnes po snídani vyrazíme obdivovat vodopády Cascata del Varone. Projdeme úzkou skalní soutěskou, za kterou nás překvapí padající masa vody. Krásná ukázka toho, jak příroda dokáže čarovat. Pak už ale zase přeladíme a místo přírody se budeme věnovat italské kuchyni. A čeká nás jeden z vrcholů našeho zájezdu. Tradiční “hospoda”, kterou vede 4. generace, nás přivítá předkrmem z domácích uzenin a nakládanou zeleninou. Další chody budou neméně povedené, čeká vás maso z grilu s fazolemi, omáčka dle rodinné receptury a maso se šalvějí s tyrolskými knedlíčky. To vše na domácím olivovém oleji. Červené víno vlastní produkce k masu nebo jakékoliv jiné, voda, káva a desert samosebou nebudou chybět. Z restaurace je krásný výhled na Lago di Garda. To umocní celý požitek z oběda. S boulemi za ušima se přesuneme do nižších poloh k jezeru Lago di Garda, do pobřežního města Riva del Garda s krásnou promenádou a architekturou. Budete zde překvapeni středozemní vegetací jako jsou palmy, olivovníky, oleandry a cypřiše. Skoro byste neřekli, že jste u horského jezera. Zde budete mít dostatek individuálního volna. Cestou zpět na hotel se zastavíme ve vinařství, kde se dozvíme více o procesu výroby vína a olivového oleje. A jako již tradičně budeme ochutnávat víno a menší občerstvení.
 

5. den

neděle 07.07.2024
Lanovka, horská kuchyně a odjezd
Po snídani se z hotelu vydáme na sever, ale domů ještě nepojedeme. Zastavíme se pod horou Mezzocorona, na kterou se vypravíme lanovkou. Zde nás čeká cca hodinová procházka s výhledy na malebnou krajinu. Poté, co si užijeme výhledy a projdeme se po nově postaveném lanovém mostě, tak usedneme ke stolům v restauraci Ai Spiazzi, kde ochutnáme typickou italskou kuchyni v několika verzích. Chybět opět nesmí poháry vína, vody a případně grappa či káva. A to už je opravdu poslední zastávka na naší výpravě za vínem a gastronomií po severní Itálii. Ve večerních hodinách příjezd zpět do Prahy.
 
 

Cena zahrnuje

  • Dopravu klimatizovaným autobusem s TV, WC
  • 3x ubytování ve dvoulůžkovém pokoji v hotelu kategorie 3*
  • 3x hotelová snídaně
  • 3x strava přes den dle programu
  • Ochutnávky vín a exkurze
  • Služby zkušeného, česky mluvícího průvodce během celého zájezdu
  • Transfery na místě, lanovka, prohlídky vinařství
  • Pojištění CK proti úpadku

Cena nezahrnuje

  • cestovní pojištění (není-li objednáno ve službách)
  • vstup na hrad Beseno 5 euro
Zájezd se uskuteční pro minimálně 40 účastníků
 

ADMINISTRACE:

Pro rezervování zájezdu nás prosím kontaktujte na mail cestovka@vspj.cz
Pořadatel: CK Experitour s.r.o.